Translate this page

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η επαναστατική θεωρία της σχετικότητας που άλλαξε άρδην μια σειρά από τομείς της επιστήμης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και σαγηνευτικές προσωπικότητες της ανθρώπινης ιστορίας. Πέραν όμως του μικρόκοσμου του ατόμου, ο Αϊνστάιν ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος με καλλιτεχνικές και πολιτικές – κοινωνικές ανησυχίες, ιδιαίτερη αδυναμία στις όμορφες γυναίκες και μια ζωή σας παραμύθι.

1. Απαρνήθηκε τη γερμανική υπηκοότητα στα 16
Από πολύ νωρίς, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αποστρεφόταν τον εθνικισμό και προτιμούσε να θεωρεί εαυτόν ως «πολίτη του κόσμου». Όταν ήταν ακόμη έφηβος, απαρνήθηκε τη γερμανική του υπηκοότητα και υπήρξε επίσημα χωρίς εθνικότητα ώσπου ανακηρύχθηκε Ελβετός πολίτης το 1901.
2. Παντρεύτηκε τη μόνη γυναίκα στην τάξη του
Η Μιλένα Μάριτς ήταν η μόνη γυναίκα φοιτήτρια στην τάξη όπου φοιτούσε και ο Αϊνστάιν στη Ζυρίχη. Ήταν παθιασμένη για τις επιστήμες, τα μαθηματικά και υπήρξε πρωτοπόρος φυσικός που όμως εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες της όταν παντρεύτηκε τον Αϊνστάιν και έγινε μητέρα.
3. Διέθετε φάκελο 1.427 σελίδων στο FBI
To 1933, το FBI ξεκίνησε να συλλέγει πληροφορίες για τον επιστήμονα, λίγο πριν το τρίτο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο φάκελος εξελίχθηκε σε ογκωδέστατο αρχείο που επικεντρωνόταν στην σχέση του με τον ειρηνιστή και σοσιαλιστή J. Edgar Hoover. Σε αυτόν μάλιστα, υπήρξε η πρόταση να μείνει ο Αϊνστάιν εκτός ΗΠΑ, πρόταση όμως που απορρίφθηκε από το State Department.
4. Είχε αποκτήσει εξώγαμο παιδί
Η μετέπειτα σύζυγός του Μιλένα, γέννησε το πρώτο τους παιδί εκτός γάμου και ενώ έμενε ακόμη με την οικογένειά της στη Σερβία. Το μωρό πήρε το όνομα Lieserl και θεωρείται από τους ιστορικούς πως είτε πέθανε σε βρεφική ηλικία, είτε δόθηκε για υιοθεσία. Ο Αϊνστάιν ωστόσο δεν συνάντησε ποτέ το πρώτο του παιδί, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσαν ιδιωτικές του επιστολές που βρέθηκαν και δημοσιεύτηκαν το 1987.
5. Πλήρωσε σε διατροφή το αντίτιμο του βραβείου Νόμπελ
Αναμένοντας να παραλάβει το Νόμπελ επιστημών, ο Αϊνστάιν προσέφερε το χρηματικό έπαθλο που το συνόδευε στην πρώτη του γυναίκα Μιλένα Μάριτς προκειμένου να του δώσει διαζύγιο. Το ποσό αυτό άγγιζε τα 32,250 δολάρια, δηλαδή 10 φορές τον ετήσιο μισθός ενός επιστήμονα εκείνη την εποχή.
6. Παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέρφη
Η Έλσα, η δεύτερη σύζυγός του ήταν κόρη της αδερφής της μητέρας του. Ωστόσο και ο πατέρας της, με τον πατέρα του Αϊνστάιν ήταν πρώτα ξαδέρφια, καθώς το πατρικό της ήταν επίσης Αϊνστάιν.
7. Υπήρξε ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών
Πίστευε ακράδαντα στα δικαιώματα του πολίτη και την ελευθερία του λόγου. Το 1951 ο Γουίλιαμ Έντουαρντ Μπέργκχαρντ Ντι Μπουά κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με την κατηγορία πως εργαζόταν ως πράκτορας ξένης χώρας στις ΗΠΑ. Ο Αϊνστάιν προσφέρθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του, με αποτέλεσμα οι δικαστές να βάλουν άμεσα την υπόθεση στο αρχείο.
8. Ο γιος του ήταν έγκλειστος σε ίδρυμα σχεδόν σε όλη του τη ζωή
Ο δεύτερος γιος του Έντουαρντ, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε σε ίδρυμα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Ο Έντουαρντ υπήρξε θαυμαστής της ψυχανάλυσης και του Φρόιντ. Δεν συνάντησε ξανά τον πατέρα του μετά το 1933 αν και επικοινωνούσαν δια αλληλογραφίας. Πέθανε στα 55 μέσα στην ψυχιατρική κλινική.
9. Είχε στενή σχέση με τον «πατέρα του χημικού πολέμου»
Διατηρούσε ιδιαίτερα στενές φιλικές σχέσεις με τον Φριτζ Χάμπερ, επιστήμονα που κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ δημιούργησε ένα χημικό όπλο, αέριο χλωρίνης, το οποίο μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στους αντίπαλους στρατιώτες. Αν και Εβραίος, ο Χαμπέρ βαφτίστηκε Χριστιανός και διακήρυττε την αρετή της αφομοίωσης σε μια κοινωνία, ώσπου στην εξουσία ανέβηκαν οι Ναζί.
10. Διατηρούσε δεσμό με Ρωσίδα κατάσκοπο
Το 1935, η θετή κόρη του Μαργκό του σύστησε τη Μαργαρίτα Κονένκοβα με την οποία είχαν ερωτική σχέση. Το 1998, βγήκαν σε δημοπρασία εννιά ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν προς την Ρωσία, μεταξύ 1946 και 1946. Σύμφωνα μάλιστα με βιβλίο ειδικού σε θέματα κατασκοπείας της Σοβιετικής Ένωσης, η Κονένκοβα ήταν πράκτορας του καθεστώτος, αν και οι ιστορικοί δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.