Translate this page

«Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Είναι το ερώτημα στα χείλη όσων συζητούν αυτές τις μέρες τη νέα απόχρωση της λίμνης Λόναρ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία. Και είναι πολλοί, όχι μόνο κάτοικοι αλλά και επιστήμονες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή πιθανότατα οφείλεται είτε στην αυξημένη αλατότητα στο νερό, στην παρουσία φυκιών ή στο συνδυασμό και των δύο – όπως είχε συμβεί σε τμήματα της λίμνης Γκρέιτ Σαλτ στη Γιούτα των ΗΠΑ ή τη λίμνη Χίλιερ στην Αυστραλία.

Ο Γκατζαναν Καράτ, τοπικός γεωλόγος, λέει ότι το φαινόμενο αυτό έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν ήταν τόσο εμφανές.

«Φαίνεται ιδιαίτερα κόκκινη φέτος, γιατί φέτος η αλατότητα του νερού έχει αυξηθεί», δήλωσε σε ένα μήνυμα που ανέβασε στο Twitter. «Η ποσότητα του νερού στη λίμνη έχει μειωθεί και η λίμνη έχει γίνει πιο ρηχή, οπότε η αλατότητα έχει αυξηθεί και προκάλεσε κάποιες εσωτερικές αλλαγές», εξήγησε.

Ο Καράτ είπε, επίσης, ότι οι ερευνητές εξετάζουν παράλληλα το ενδεχόμενο η παρουσία κόκκινων φυκιών να προκάλεσε την αλλαγή του χρώματος.

Τα δείγματα αποστέλλονται σε πολλά εργαστήρια, είπε, και «αφού τα μελετήσουν, θα είμαστε σε θέση να πούμε οριστικά γιατί το νερό της λίμνης έχει γίνει ροζ».

Η λίμνη, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Βομβάης, σχηματίστηκε αφού ένας μετεωρίτης χτύπησε τη Γη πριν από 50.000 χρόνια.

Πρόκειται για ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, που έχει μελετηθεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.