Translate this page

Ακούτε συχνά από μη ειδικούς και μη, να λένε ότι το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία.

Σας βοηθά να χάσετε βάρος και να απαλλαγείτε από το στρες, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και απομακρύνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.

Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για την πιο απλή μορφή άσκησης και δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Δείτε ποιες είναι οι αλλαγές που μπορείτε να περιμένετε αν περπατάτε για μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας:

Βελτιώνει τη διάθεση

Αν νομίζετε ότι το μόνο που χρειάζεστε στο τέλος μια κουραστικής μέρας είναι ένα ποτήρι κρασί ή μερικά κομμάτια σοκολάτας, μάλλον δεν έχετε δοκιμάσει το περπάτημα. Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση του θυμού και της εχθρότητας. Γίνεται μάλιστα ακόμη πιο αποδοτικό και ωφέλιμο για την ψυχική σας υγεία, αν έχετε παρέα. Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, σας εκθέτει επίσης στο φυσικό φως του ήλιου και απομακρύνει τον κίνδυνο της εποχικής κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και χειμώνα.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Αν νιώθετε ότι έχετε «βαλτώσει» στη δουλειά ή αναζητάτε μια λύση σε κάποιο δύσκολο πρόβλημα, πηγαίνετε για περπάτημα. Σύμφωνα με μελέτη του 2014 μια βόλτα με τα πόδια ενισχύει τη δημιουργικότητα. Τεστ που έγιναν σε ανθρώπους ενώ κάθονταν και ενώ περπατούσαν, έδειξαν ότι οι τελευταίοι σκέφτονται πιο δημιουργικά.

Αδυνατίζει

Αν περπατάτε συστηματικά, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι μπαίνετε πιο εύκολα στο αγαπημένο σας τζιν. Ακόμη και αν η ζυγαριά δεν δείχνει μεγάλη διαφορά, βελτιώνεται η ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, η οποία παίζει ρόλο στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Το καθημερινό περπάτημα επιταχύνει τον μεταβολισμό λόγω της καύσης θερμίδων και προλαμβάνει την απώλεια μυϊκής μάζας.

Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, το περπάτημα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη. Ταυτόχρονα μειώνει την αρτηριακή πίεση έως και κατά 11 μονάδες και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% έως 40%. Άλλη έρευνα έδειξε ότι καθημερινό περπάτημα για 30 ή περισσότερα λεπτά, μείωσε κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Προλαμβάνει τη δημιουργία κιρσών

Καθώς μεγαλώνετε αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αντιαισθητικών κιρσών στα πόδια. Έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα αποτρέπει το σχηματισμό τους λόγω του ότι ενισχύει την υγιή ροή του αίματος. Εάν έχετε ήδη κιρσούς, τα τακτικό περπάτημα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το πρήξιμο των ποδιών και άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού.

Κάνει καλό στο πεπτικό

Αν για να πάτε τουαλέτα το πρωί, πρέπει πρώτα να πιείτε καφέ, αντικαταστήστε τον με το περπάτημα. Βοηθά την κινητικότητα στο έντερο και συμβάλλει στην αντιμετωπίσει της δυσκοιλιότητας. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο πράγμα που κάνουν οι ασθενείς μετά από μια εγχείρηση στην περιοχή της κοιλιάς, είναι να σηκωθούν και να περπατήσουν.

Βοηθά στην επίτευξη των στόχων

Οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή ρουτίνα, μέρος της οποίας είναι και η τακτική άσκηση, είναι πιο πιθανό να υιοθετούν υγιείς συμπεριφορές. Αυτό τους βοηθά, σύμφωνα με τους ειδικούς, να πετυχαίνουν πιο εύκολα τους στόχους τους.

Πηγή: onmed.gr