Translate this page

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτόν.

Μπορείτε να όμως φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν κοιμόμασταν;

Τόσο η έλλειψη ύπνου όσο και η αϋπνία είναι αρκετά υποτιμημένα προβλήματα που απασχολούν όμως εκατομμύρια ανθρώπους. Παράλληλα, λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά εκτιμούν τα οφέλη του ύπνου για την υγεία μας.

22 ώρες χωρίς ύπνο: Όταν δεν έχει επιτευχθεί το στάδιο REM του ύπνου (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) τη νύχτα, εκδηλώνεται έντονη νευρικότητα και συναισθηματική αστάθεια την επόμενη ημέρα.

28 ώρες χωρίς ύπνο: Μπορεί να βιώσουμε μια έκρηξη δημιουργικότητας. Όταν το μυαλό είναι κουρασμένο, οι σκέψεις δε φιλτράρονται και αυτό μπορεί να απελευθερώσει τη φαντασία.

38 ώρες χωρίς ύπνο: Ο χρόνος που περνά μοιάζει με μαρτύριο. Οι ανησυχίες για τον ύπνο – και την έλλειψή του – πυροδοτούν το άγχος, κάτι που μας εμποδίζει ακόμη περισσότερο να κοιμηθούμε.

42 ώρες χωρίς ύπνο: Συναισθηματική εξάντληση. Το σώμα αντιδρά στην κόπωση και ξεσπάμε σε κλάματα, ώστε να αντισταθμιστεί η ανισορροπία των χημικών ουσιών που υπάρχουν στο σώμα μας.

47 ώρες χωρίς ύπνο: Αρχίζουμε να βλέπουμε οράματα. Η έλλειψη ύπνου θολώνει τη σκέψη, πυροδοτώντας τις παραισθήσεις.

56 ώρες χωρίς ύπνο: Ολόκληρο το σώμα υπολειτουργεί. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποδείξουν τη βιολογική μας ανάγκη για ύπνο, όμως όταν καταφέρνουμε να κοιμηθούμε, η εμπειρία μοιάζει με ένα μικρό θαύμα.