Translate this page

Η ιδιαιτέρως γοητευτική Μάνη, ένας τόπος ιστορικός και εξαιρετικά άγονος κρύβει μυστικά που το ευρύ κοινό δεν έχει ανακαλύψει ακόμη. Μέρος της γοητείας της, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη που θα καταφέρει να τα προσεγγίσει αφήνοντάς τον άφωνο με το υπέροχο τοπίο που αντικρίζει.

Ένα από αυτά και η άγνωστη και απόκοσμη «μαύρη τρύπα» της Μάνης, διαστάσεων περίπου 50 x 30 μέτρα, κοντά στο χωριό Έρημος στη Δυτική Μάνη, ένα σημείο με απέραντη «έρημο» από πέτρες με ελάχιστη χαμηλή βλάστηση.

Σε αυτό το μονότομο τοπίο ευχάριστη έκπληξη αποτελεί μια «μαύρη τρύπα», το μοναδικό σημείο που δεν ανατέλλει και δεν βλέπει ο καυτός ήλιος της Μάνης.

 

Το σπηλαιόβαθρο, πιθανότατα, ονομάζεται Βαθύ Μουζί, σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν γι’ αυτό. Οι κάθετοι «τοίχοι» του προκαλούν δέος και χάρη σε αυτούς και το μεγάλο βάθος που έχει η τρύπα, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την δημιουργία ενός μικρού δάσους στο εσωτερικό του.

Η υγρασία που παγιδεύεται εκεί και η ελάχιστη ηλιοφάνεια που μπαίνει στο βάραθρο τροφοδοτούν τα μοναδικά στην περιοχή δέντρα ώστε να έχουν ευδοκιμήσει και να ανταγωνίζονται ποιο θα μπορέσει να βγει πρώτο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ένα μέρος που πραγματικά συγκλονίζει με το ανόθευτο της φυσικής ομορφιάς του, όπως αποκαλύπτουν και τα πλάνα από το βίντεο του youtuber Haanity.