Translate this page

Ένα απόκοσμο σκηνικό στο νησί των αντιθέσεων

Τι γίνεται όταν η καυτή λάβα συναντά την κρύα θάλασσα; Πώς γίνεται η φύση ακούσιος καλλιτέχνης, συνθέτοντας τα πιο απίθανα τοπία, με τα πιο γήινα υλικά;

Μέσα στις τόσες ομορφιές της Λήμνου, του νησιού που θα αιφνιδιάσει με τη γοητεία του τους αμύητους, το γεωλογικό πάρκο του Φαρακλού είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία της, αδιάψευστος μάρτυρας της γεωλογικής ιστορίας της.

Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, μετά το χωριό Προπούλι, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, όπως το λένε οι ντόπιοι. Ορόσημό του είναι οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί, που αποδίδονται στη «συνάντηση» της λάβας με τη θάλασσα. Τα φυσικά γλυπτά, που μοιάζουν φερμένα από άλλο πλανήτη, εντάσσονται όμως τόσο ταιριαστά στις γοητευτικές αντιθέσεις της Λήμνου, και τον ανεξάντλητο πλούτο του φυσικού κάλλους της.

Το εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο περιλαμβάνει τους παράξενους σχηματισμούς, που οι ντόπιοι αποκαλούν «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου.

Τα εντυπωσιακά δημιουργήματα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, κοσμώντας με την παράδοξη ομορφιά τους τους γραφικούς όρμους του βόρειου τμήματος της Λήμνου. Η πρόσβαση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, αναμφίβολα όμως αποζημιώνει και με το παραπάνω όποιον επιχειρήσει αυτή τη διαδρομή και την περιήγηση στο «σεληνιακό τοπίο» του νησιού.

Πρόκειται για γλυπτά που μοιάζουν με μπάλες και είναι φτιαγμένες με τη δύναμη της φύσης. Με ποιο τρόπο όμως; Λέγεται, λοιπόν, ότι αυτές οι μπάλες δημιουργήθηκαν όταν συναντήθηκε η λάβα με τη θάλασσα. Αυτά τα εντυπωσιακά και φυσικά γλυπτά, σου θυμίζουν ένα σκηνικό από άλλον πλανήτη, ίσως τον Άρη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να πας ως τη Λήμνο, αυτό το ακριτικό νησί, για να τα θαυμάσεις.