Τα συνεργεία διάσωσης στη Μοσούλη του Ιράκ σκαλίζουν και απομακρύνουν το χώμα γύρω από τα μαύρα μαλλιά που ξεχωρίζουν μέσα στα ερείπια. 

«Είναι ένα κοριτσάκι» λέει ένας από τους διασώστες, και συνεχίζει: «Και έχει μαζί της ένα λούτρινο ζωάκι». Η δουλειά τους είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Η ώρα περνάει, η σκόνη και τα ερείπια απομακρύνονται και εμφανίζεται η σορός ενός μουμιοποιημένου παιδιού, περίπου δέκα ετών. Το κοριτσάκι είναι κουλουριασμένο στην εμβρυική στάση. Το πρόσωπό της είναι παγωμένο από το φόβο –μάτια γουρλωμένα και το στόμα ανοιχτό.

Το συνεργείο πιστεύει ότι το κορίτσι πέθανε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μάχης στην Παλαιά Πόλη της Μοσούλης, η οποία τελείωσε πριν από έξι μήνες. Κανένας δεν ξέρει ποια είναι ή πού είναι οι γονείς της…

Το παιχνίδι που είχε στην αγκαλιά της, ένα κουνέλι με μπλε γυαλιά και ροζ μπλούζα, είναι ο μοναδικός τρόπος για την ταυτοποίησή της.

«Ίσως κάποιος να το αναγνωρίσει και να μπορέσουμε να την ταυτοποιήσουμε» είπε ο επικεφαλής του σωστικού συνεργείου, Hazem Mohammad, μιλώντας στο CNNi. Και η μακάβρια αυτή εικόνα, η φωτογραφία ενός νεκρού παιδιού με ένα κουνελάκι στην αγκαλιά του, θα προστεθεί σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων με τους μη ταυτοποιημένους νεκρούς.

Το κορίτσι αυτό συγκαταλέγεται στη λίστα με τους περίπου 10.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανάκτηση του ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τις Ιρακινές δυνάμεις ούτε από τον αμερικανικό στρατό, που ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι στη Μοσούλη.

Για τους επιζώντες, όμως, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να γίνει κατανοητό τι έχασαν οι κάτοικοι της Μοσούλης αλλά και το τεράστιο τίμημα που πλήρωσαν.

Ένα νεκροταφείο κάτω από τα ερείπια

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Αμερικανός πρόεδρος ΝτόναλντΤραμπ υποσχέθηκε να ισοπεδώσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Μόλις ανέλαβε τα «ηνία» του Λευκού Οίκου, έδωσε μεγαλύτερη αυτονομία στους στρατηγούς του και τους επέτρεψε να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ήταν μια απόφαση που έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από πλευράς των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες τους πρώτους μήνες της μάχης είχαν μαζικές απώλειες.

Πιθανώς, όμως, τα ερείπια της Παλαιάς Πόλης να δείχνουν τι αντίκτυπο είχε η επιθετική αυτή στρατηγική στην πραγματικότητα. Ελάχιστα κτήρια στέκονται ακόμη. Τα περισσότερα ισοπεδώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Στοίβες στρεβλωμένων μετάλλων και καμένων κουφαριών αυτοκινήτων παραμένουν στις άκρες των δρόμων, εκεί που τα τοποθέτησαν οι μπουλντόζες των ιρακινών στρατευμάτων για να μην ενοχλούν τις μάχες.

Και κάτω από τις άμορφες αυτές μάζες κρύβεται ένα νεκροταφείο αθώων ψυχών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενώ κάποιοι άλλοι βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο…

Πηγή: CNNi/Adam Dobby