Translate this page

Ο Άγγλος φυσικός και μαθηματικός Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος έκανε πρωτοποριακές ανακαλύψεις στον τομέα της κοσμολογίας υπήρξε διευθυντής του ερευνητικού κέντρου θεωρητικής κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ της Αγγλίας.

Παρότι υπέφερε από την νόσο του κινητικού νευρώνα, κατάφερε να προσφέρει τα μέγιστα στην επιστήμη, συμπεριλαμβανομένων των επαναστατικών προβλέψεών του για τις μαύρες τρύπες. Ας δούμε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του και τα επιτεύγματά του.

Ο Χόκινγκ γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942 στην Οξφόρδη. Γονείς του ήταν η Isobel και ο Frank Hawking, και ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ιατρικός ερευνητής και η μητέρα του υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Χόκινγκ φοίτησε στο σχολείο Σεντ Άλμπανς όπου ήταν μέτριος μαθητής και τον ενδιέφερε κυρίως να βρίσκεται εκτός τάξης εφευρίσκοντας νέα πράγματα.

Ο πατέρας του Χόκινγκ ήθελε ο γιος του να σπουδάσει ιατρική, εκείνος όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Ωστόσο το αντικείμενο δεν διδασκόταν στο Γιουνερβέσιτι Κόλετζ της Οξφόρδης και έτσι γράφτηκε στο φυσικό τμήμα. Αποφοίτησε το 1962 και γράφτηκε στο Τρίνιτι Χόλ, στο Κέμπριτζ για να κάνει διδακτορικό στην κοσμολογία όπου ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον μαθηματικό Roger Penrose.

Λίγο αφότου ξεκίνησε να σπουδάζει, γύρω στα 21 του χρόνια, ξεκίνησε να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας που τον ταλαιπώρησε όλη του ζωή. Η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση επηρεάζει τα νεύρα που ελέγχουν τους μύς και οδηγεί σε δυσκολίες στην κίνηση, στην κατάποση και αργότερα στην αναπνοή. Ο Χόκινγκ έμεινε στην αναπηρική καρέκλα και οι γιατροί του έδιναν δύο με τρία χρόνια ζωής.

Το 1965, ο Χόκινγκ παρά τις αυξανόμενες κινητικές του δυσκολίες, παντρεύτηκε την φοιτήτρια σύγχρονων γλωσσών, Jane Wilde, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Robert, τη Lucy και τον Timothy. Το ζευγάρι χώρισε το 1990 και πήρε διαζύγιο το 1995.

Εμπνευσμένος από το θεώρημα του Penrose έγραψε τη διατριβή του το 1965 εφαρμόζοντας την έννοια του σύμπαντος η οποία και χάρισε στον Χόκινγκ το διδακτορικό του δίπλωμα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά με τον Penrose. Το 1968, έγινε μέλος του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Κέμπριτζ και ξεκίνησε να εργάζεται επάνω στις μαύρες τρύπες.

Το 1974, ο Χόκινγκ έκανε μια τεράστια επιστημονική ανακάλυψη η οποία αποκάλυπτε ότι οι μαύρες τρύπες δεν αποτελούνται από κενό όπως είχε υποστηριχθεί νωρίτερα από τους επιστήμονες. Υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από το αρχικό υλικό από το οποίο μια μαύρη τρύπα είναι δημιουργημένη μπορεί να περιγραφεί πλήρως από τις ιδιότητες μάζα, ηλεκτρικό φορτίο και περιστροφή. Με τα χρόνια βραβεύθηκε από πολλούς σημαντικούς φορείς και έλαβε μέχρι και το βραβείο Άλμπερτ Άινσταιν.

Το 1979, ο Χόκινγκ διορίζεται επίτιμος καθηγητής μαθηματικών (Lucasian Professor of Mathematics) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Την ίδια εποχή η υγεία του επιδεινώνεται και δεν είναι πλέον σε θέση να φάει χωρίς βοήθεια, χάνοντας παράλληλα και τη φωνή του.

Μετά από μια επέμβαση τραχειοστομίας το 1985, ο Χόκινγκ χάνει εντελώς τη φωνή του. Ο David Mason, ένας μηχανικός υπολογιστών και πρώην άντρας της δεύτερης γυναίκας του Hawking κατασκευάζουν μια συσκευή παραγωγής φωνής για να μπορεί να επικοινωνεί. 

Το 1988, ο Χόκινγκ δημοσιεύει το έργο του “A Brief History of Time,” μια απλοποιημένη έκδοση για την επιστήμη της κοσμολογίας. Το βιβλίο γίνεται bestseller και πουλά περισσότερα από 10 εκ. αντίτυπα σε 20 χρόνια.

Μετά το χωρισμό του από την πρώτη του γυναίκα το 1990, ο Χόκινγκ παντρεύεται την νοσοκόμα του Elaine Mason το 1995. Ο γάμος τους κράτησε 11 χρόνια και το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 2006.

Το 1993, ο Χόκινγκ δημοσίευσε μια συλλογή από διαλέξεις και εκθέσεις με τίτλο “Black Holes and Baby Universes and Other Essays.” Περιείχε θέματα όπως η θερμοδυναμική των μαύρων τρυπών και κβαντική φυσική.

Ο Χόκινγκ έχει εμφανιστεί στο “Star Trek: The Next Generation” το 1993 και έχει δανείσει τη φωνή του για τους “The Simpsons” το 1999. Ο φυσικός έχει εμφανιστεί και στη σειρά “The Big Bang Theory” (2012, 2014, 2017). Έχει δανείσει επιπλέον την χαρακτηριστική φωνή του στο τραγούδι του 1994 των Pink Floyd “Keep Talking.”

Φωτ.: Με τον ηθοποιό Jim Parsons από την σειρά “The Big Bang Theory” στο Λος Άντζελες.

Το 2001, ο Χόκινγκ γράφει άλλο ένα βιβλίο κοσμολογίας, το “The Universe in a Nutshell.” Ακολούθησαν και άλλα έργα του, όπως το “On the Shoulders of Giants” (2002) και κάποια παιδικά, όπως το “George’s Secret Key to the Universe” (2007), “George’s Cosmic Treasure Hunt” (2009) και το “George and the Big Bang” (2011).

Το 2004, ο Χόκινγκ αλλάζει την πρώτη του θέση σχετικά με το ότι η πληροφορία χάνεται στη μαύρη τρύπα, λέγοντας ότι η πληροφορία δεν χάνεται καθώς αποδρά από τη μαύρη τρύπα και υποθέτει ότι η πληροφορία επιστρέφει αλλά σε άλλη μορφή.

Το 2007, ο Χόκινγκ πετά σε μηδενική βαρύτητα μέσα σε ένα Boeing 747, το οποίο τον μεταφέρει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Κέιπ Κανάβερα, στην Φλόριντα.

Το 2009, ο Χόκινγκ αποσύρεται από τη θέση του καθηγητή μαθηματικών και πλέον δεν είναι σε θέση να κινήσει την αναπηρική του καρέκλα και χρησιμοποιεί τους μύς στα μάγουλά του για να ελέγχει το μηχανισμό παραγωγής φωνής.

Το 2010, ο Χόκινγκ συγγράφει με τον Leonard Mlodinow ένα βιβλίο με τίτλο “The Grand Design.” Σε μια συνέντευξή του στο κανάλι ABC News, είπε: “Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο Θεός δεν υπάρχει, αλλά η επιστήμη καθιστά τον Θεό μη απαραίτητο”.

Το 2014 η ταινία “The Theory of Everything,” βασίστηκε στο βιβλίο “Travelling to Infinity: My Life with Stephen,” που έγραψε η πρώτη γυναίκα του, η Jane Hawking. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Eddie Redmayne (αριστερά) ως Hawking, ρόλο για τον οποίο κέρδισε βραβείο Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο BAFTA.

Ο Χόκινγκ βραβεύτηκε από πολλούς φορείς και το 2009 παρασημοφορήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Μπάρακ Ομπάμα (φωτ.).

Το 2015, ο Χόκινγκ γίνεται μέλος ενός προγράμματος που χρηματοδοτεί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner με σκοπό την αναζήτηση ζωής στο σύμπαν. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας που σπούδασε θεωρητική φυσική στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και δούλεψε στο Ινστιτούτο Λεμπέντεφ ονόμασε το πρόγραμμα Breakthrough Initiatives και για το σκοπό αυτό διέθεσε την προσωπική του εταιρεία Planet labs.

Ο Χόκινγκ ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Imperial College στο Λονδίνο το 2017, τιμή που του έδωσε μεγάλη ικανοποίηση.

Στις 14 Μαρτίου του 2018, ο Χόκινγκ αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών.Τα παιδιά του Lucy, Robert και Timothy, έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, ο οποίος ήταν σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη».