Translate this page

Με τα λόγια ή με το βλέμμα οι πιο διαδεδομένες μορφές

Σφυρίγματα, προσβολές, σεξουαλικές επιθέσεις. Περισσότερες από 8 στις 10 Γαλλίδες (81%) έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής παρενόχλησης ή σεξουαλικής επίθεσης στον δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για λογαριασμό του ιστότοπου VieHealthy.com, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερες από το ένα τέταρτο των γυναικών που ρωτήθηκαν (26%) δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια σεξουαλική παρενόχληση τους τελευταίους 12 μήνες και το 55% εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε με αφορμή την Διεθνή Εβδομάδα του Αγώνα κατά της Παρενόχλησης στους Δρόμους (8 ως 14 Απριλίου).

Οι πιο διαδεδομένες μορφές παρενόχλησης είναι με τα λόγια ή με το βλέμμα. Το 68% των γυναικών που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι έχει υποστεί επίμονες ματιές ή ανεπιθύμητα σφυρίγματα στον δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το 32% χειρονομίες με σεξουαλικά υπονοούμενα. Επίσης σε ποσοστό 45% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν είπαν ότι τις έχουν πλησιάσει χωρίς την συγκατάθεσή τους και σε ποσοστό 44% ότι τις έχουν ακολουθήσει την ώρα που περπατούσαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις, το 32% των γυναικών δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ενός εφαψία στον δρόμο ή σε μέσο μαζικής μεταφοράς, το 29% ότι έχει πέσει θύμα ανεπιθύμητου σεξουαλικού αγγίγματος και το 8% βιασμού.

Περισσότερες από μια γυναίκα στις τέσσερις (28%) έχει εξάλλου συναντήσει έναν επιδειξία.

Συνολικά, το 76% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υποστεί αυτού του είδους τις παρενοχλήσεις στον δρόμο, έναντι του 74% που δηλώνει ότι τις έχει υποστεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο οι σεξουαλικές επιθέσεις είναι συχνότερες στα μέσα μαζικής μεταφοράς: μια στις τρεις γυναίκες (38%) έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς έναντι μιας στις πέντε (21%) στον δρόμο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το προφίλ των θυμάτων θα μπορούσε να είναι αυτό μιας νεαρής γυναίκας (κάτω των 25 ετών) που μένει σε μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή και είναι μαθήτρια, φοιτήτρια ή χαμηλού εισοδήματος.

Η έρευνα έγινε στο διαδίκτυο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.008 γυναικών 15 ετών και άνω από τις 26 ως τις 29 Ιανουαρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)