Translate this page

Το πρώτο διαδραστικό μουσείο στον κόσμο που υπόσχεται να σου μάθει όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για τη μυθική Ατλαντίδα άνοιξε μόλις τις πόρτες του στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης.

Μέσα από μία σειρά φουτουριστικών εγκαταστάσεων, θα εξερευνήσεις τη σύνδεση του μύθου της Ατλαντίδας με την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το ταξίδι στον χρόνο, όμως, δεν σταματάει εδώ: Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Πλάτωνα για την ιδανική πολιτεία, οι υποθέσεις μας για το πώς ήταν η θρυλική Ατλαντίδα από την προϊστορία μέχρι την καταστροφή της, τα τείχη και οι κάτοικοί της, ζωντανεύουν όλα μέσα από διαδραστικές τοιχογραφίες, διοράματα, ολογράμματα και αίθουσες επαυξημένης πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες», ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα. Μετά όμως από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».

Η επικρατέστερη πάντως θεωρία, θέλει την Ατλαντίδα να είναι απλώς μία παραβολή του Πλάτωνα, στην προσπάθειά του να εξηγήσει κάποιες από τις πολιτικές του θεωρίες για την ιδανική Πολιτεία. Ορισμένοι εκτιμούν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε παλιότερα γεγονότα, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή ακόμα και ο Τρωικός πόλεμος, ενώ άλλοι επιμένουν ότι εμπνεύστηκε για τα συγκεκριμένα έργα από πιο πρόσφατα (για τη δική του γενιά) γεγονότα όπως η καταστροφή της Ελίκης το 373 π.Χ. και η αποτυχημένη εκστρατεία στη Σικελία το 415-413 π.Χ.

Lost Atlantis Experience Museum
Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 10.00 – 21.00

Είσοδος: 12 ευρώ για τους ενήλικες / 6 ευρώ για παιδιά από 7 έως 12 ετών / Ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 7 ετών.